εκτίμηση της μουσικής στο νηπιαγωγείο

Η μουσική παίζει σπουδαίο ρόλο στη ζωή μας. Αναπτύσσει τα συναισθήματά μας, λειτουργεί ευεργετικά στο άγχος και το στρες και συμβάλλει στην κοινωνικοποίησή μας. Εντάσσοντας λοιπόν τη μουσική στη ζωή μας ήδη από μικρή ηλικία, τα οφέλη θα είναι αναρίθμητα. Γι’ αυτό και η εκτίμηση της μουσικής στο νηπιαγωγείο είναι ιδιαίτερα σημαντική.


Αν και φαίνεται δύσκολο το πώς θα μπορούσαμε να πετύχουμε την εκτίμηση της μουσικής στο νηπιαγωγείο, είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Νομίζουμε ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν μπορούν να κατανοήσουν περίπλοκες έννοιες και είναι συχνά δύσκολο να πούμε ότι αντιλαμβάνονται την έννοια της «εκτίμησης». Άρα πώς θα εκτιμήσουν τη μουσική;

Η εκτίμηση της μουσικής στο νηπιαγωγείο είναι εφικτή

Παρακολουθώντας ζωντανές παραστάσεις

Οι μουσικές παραστάσεις είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εκτιμήσουν τα μικρά παιδιά τη μουσική. Τα μουσικά όργανα και οι ήχοι τους θα τους μαγέψουν. Αυτά από μόνα τους θα κρατήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών ζωντανό. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου διοργανώνονται παραστάσεις ειδικά προσαρμοσμένες σε παιδιά αυτής της ηλικίας. Μάλιστα, συχνά, οι μουσικοί, μετά το πέρας της παράστασης, δείχνουν στα παιδιά τα μουσικά όργανα. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά έρχονται ουσιαστικά σε επαφή με τη μουσική.

Ακούγοντας μουσικές ιστορίες

Το να δοκιμάσουμε να ακούσουμε μαζί με τα παιδιά μουσικές ιστορίες είναι μια από τις πιο όμορφες διαδικασίες για την εκτίμηση της μουσικής στο νηπιαγωγείο. Μάλιστα, μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να μοιραστούν μαζί μας τις εικόνες που δημιούργησαν ή τα συναισθήματα που βίωσαν ακούγοντας τις εναλλαγές της μουσικής.

Μερικές ιδέες μουσικών ιστοριών θα μπορούσαν να είναι οι εξής:

  • «Ο Πέτρος και ο λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ
  • «Ο χορός των νεράιδων» από τον Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι
  • «Dance Macabre» του Καμίλ Σεν Σαν

Ακούγοντας συνεχώς μουσική

Είναι ευχάριστο και χαλαρωτικό να ακούμε μουσική στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Έτσι, είτε τα παιδιά βρίσκονται στην αίθουσα του νηπιαγωγείου είτε ακόμα και στο σπίτι, μια καλή ιδέα είναι να υπάρχει μια απαλή και ήρεμη μουσική. Μπορεί να νιώθετε ότι αυτό θα αποσπούσε την προσοχή των μικρών παιδιών, όμως δεν είναι αλήθεια. Αντίθετα, η επιλογή της κατάλληλης μουσικής μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν. Αυτός είναι ένας ακόμα τρόπος που συμβάλλει στην εκτίμηση της μουσικής στο νηπιαγωγείο.

Συμμετέχοντας σε μαθήματα μουσικής

Τελευταίο και πιο βασικό είναι τα μικρά παιδιά να παίρνουν μέρος σε ομάδες μουσικής. Για παράδειγμα, το Ωδείο Γλυφάδας-Μητσάκου παρέχει τμήματα για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αυτή είναι μια ιδανική ευκαιρία ώστε τα μικρά παιδιά να αρχίσουν να ασχολούνται με τα μουσικά όργανα, να τα κατανοούν, να αντιλαμβάνονται τους ήχους που βγάζουν κι έτσι να εκτιμούν τη μουσική στο σύνολό της.

Ακολουθώντας τις παραπάνω πρακτικές, πετυχαίνουμε τα παιδιά ήδη από την νηπιακή ηλικία να εκτιμούν και να αρχίσουν να κατανοούν τη μουσική. Ακόμα όμως και στην προσχολική ηλικία είναι εφικτό ένα παιδί να αρχίσει να εξοικειώνεται με τη μουσική και τον ρυθμό.

Φωτογραφία από τον χρήστη jonas mohamadi στο Pexels