κλασική μουσική και παιδιά

Η κλασική μουσική είναι ευεργετική γενικότερα για τους ανθρώπους. Έτσι, κλασική μουσική και παιδιά μπορούν να συμβαδίσουν βρίσκοντας τρόπο να μυήσουμε τα παιδιά σε αυτό το είδος μουσικής.


Τα περισσότερα παιδιά χαίρονται στο άκουσμα της μουσικής. Ειδικά τα μικρότερα παιδιά, τους αρέσει να χτυπάνε παλαμάκια. Από την άλλη, τα μεγαλύτερα παιδιά εντάσσουν περισσότερο συντονισμένεες κινήσεις ανάλογα με τη μουσική που ακούνε. Με αυτό το δεδομένο, μπορούμε να δοκιμάσουμε και να μυήσουμε τα παιδιά στην κλασική μουσική.

Κλασική μουσική και παιδιά

κλασική μουσική και παιδιά
Photo by Ira Selendripity on Unsplash

Η κλασική μουσική μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στα παιδιά. Για παράδειγμα, μπορεί να τους προσφέρει στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης. Επίσης, μπορεί να διεγείρει τη φαντασία τους μιας και δεν έχει στίχους. Επομένως, είναι μια καλή ευκαιρία να ρωτήσουμε τα παιδιά τι φαντάζονται ακούγοντας τις διάφορες εναλλαγές της κλασικής μουσικής.

Παρακάτω θα δούμε μερικούς τρόπους, ώστε να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με την κλασική μουσική.

Ξεκινάμε με μουσική που να μας αρέσει

Φυσικά, τα κομμάτια της κλασικής μουσικής δεν είναι όλα ίδια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προτιμάμε περισσότερο μελώδιες σε αλέγκρο απ’ ό,τι σε αντάτζιο. Επίσης, είναι σημαντικό να βρείτε και τους καλλιτέχνες που ταιριάζουν καλύτερα στα δικά σας ακούσματα.

Δεν περιοριζόμαστε μόνο στην κλασική μουσική

Το να θέλουμε να μυήσουμε τα παιδιά στην κλασική μουσική, δεν σημαίνει ότι είναι ανάγκη να τα αποκλείσουμε από τα υπόλοιπα είδη μουσικής. Έτσι, μπορούμε να δείξουμε στα παιδιά μας όλα τα είδη της μουσικής. Με τον καιρό, τα ίδια θα επιλέξουν μόνα τους τα είδη μουσικής που τα εκφράζουν καλύτερα.

Παρακολουθούμε μουσικές συναυλίες

Η παρακολούθηση μουσικών συναυλιών είναι μια μαγική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους. Ο ζωντανός ήχος των μουσικών οργάνων βοηθάει τη φαντασία μας να ταξιδέψει. Ακόμη, μέσα από τις μουσικές συναυλίες, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία και την δυνατότητα να δουν από κοντά τα διάφορα μουσικά όργανα.

Γνωρίζουμε τα μουσικά όργανα

Η κλασική μουσική χρησιμοποιεί πολλά υπέροχα μουσικά όργανα. Είναι λοιπόν ευκαιρία να δείξουμε στα παιδιά μέσα από φωτογραφίες πώς μοιάζει κάθε μουσικό όργανο. Μπορούμε επίσης να βρούμε τους ήχους των μουσικών οργάνων. Γιατί όχι μάλιστα να τα εγγράψουμε σε ωδείο όπου θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να χρησιμοποιήσουν διάφορα μουσικά όργανα.

Ψάχνουμε πληροφορίες

Ένας πολύ ενδιαφέρον τρόπος για να μάθουν τα παιδιά την κλασική μουσική είναι οι τυχόν ιστορίες πίσω από αυτή. Έτσι, για κάθε κομμάτι που επιλέγουμε να ακούσουμε, είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε και κάτω από ποιες συνθήκες γράφτηκε και τι σημαίνει για τον συνθέτη. Τέτοιες ιστορίες αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον των παιδιών και τους βοηθούν να θυμούνται τη μουσική και τις πληροφορίες γύρω από αυτη.

Ακούμε μουσική μαζί με τα παιδιά

Κλασική μουσική και παιδιά μπορούν σίγουρα να συνυπάρξουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιβάλλουμε στα παιδιά να ακούνε αυτή τη μουσική. Αντίθετα, είναι μια καλή ευκαιρία να περάσουμε χρόνο μαζί τους ακούγονας αυτή τη μουσική. Για παράδειγμα, μπορούμε να ακούμε κλασική μουσική τις ώρες που κάνουμε διάφορες δραστηριότητες μαζί τους, στο αυτοκίνητο ή στις συναυλίες. Αφού ακούσουμε το κάθε κομμάτι μουσικής μπορούμε να συζητήσουμε με τα παιδιά για τα συναισθήματα και τις σκέψεις που μπορεί να μας προκάλεσε.

Photo by Manuel Nägeli on Unsplash