μουσική στην προσχολική ηλικία

Η μουσική στην προσχολική ηλικία παίζει σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών. Τα οφέλη είναι πολλά για τα παιδιά και σε διάφορα επίπεδα. Επομένως, είναι ασφαλές να πούμε ότι η ενασχόληση με τη μουσική είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη για τα παιδιά μας.


Η καταλληλότερη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί να μαθαίνει μουσική είναι τα 9 έτη. Ωστόσο, τα χρόνια που προηγούνται είναι αρκετά σημαντικά ώστε το παιδί να έρθει σταδιακά και ομαλά σε επαφή με τη μουσική. Αυτό δηλαδή θα τα βοηθήσει να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται, να μυούνται και να διακρίνουν τον ρυθμό και τα τονικά μοτίβα με όλο και περισσότερη ακρίβεια.

Ανάπτυξη της αίσθησης του ρυθμού και της κίνησης

Ενώ τα παιδιά των 2 ετών παρατηρούμε ότι ακολουθούν αυθόρμητες και τυχαίες κινήσεις στο άκουσμα μουσικής, τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν περισσότερο περίπλοκα σχήματα. Για παράδειγμα, μπορούν να κινηθούν αργά ή γρήγορα, να σταματήσουν και γενικότερα να ελέγξουν καλύτερα το σώμα και τις κινήσεις τους.

Αντίθετα, τα μεγαλύτερα παιδιά όταν έχουν την ευκαιρία να αυτοσχεδιάσουν περιορίζονται σε μικρότερο αριθμό κινήσεων, οι οποίες μάλιστα συχνά είναι επαναλαμβανόμενες.

Από την άλλη, τα παιδιά κατά τα 3 τους έτη δοκιμάζουν πράγματα που μπορούν να κάνουν με το σώμα τους. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν ξεκινούν να γνωρίζουν καλύτερα το σώμα και την εικόνα τους. Κινούνται αυθόρμητα ώστε να δουν τι μπορούν να κάνουν, χωρίς οι κινήσεις τους να είναι συντονισμένες.

Τα παιδιά κατά τα 4 έτη μπορούν να αναπτύξουν κίνηση με ρυθμό και να χτυπήσουν παλαμάκια. Όμως, ακόμη παρουσιάζουν δυσκολία στο να ακολουθήσουν τα γρήγορα μουσικά μοτίβα ή να χορεύουν και να τραγουδούν ταυτόχρονα.

Τέλος, τα παιδιά κατά τα 5 έτη έχουν μάθει πια να χορεύουν και να έχουν καλύτερο έλεγχο των κινήσεών τους. Έχουν αποκτήσει καλύτερη αντίληψη για το ύψος, το βάρος και το βάθος που μπορούν να πηδήξουν, για το πόσο μπορούν να τρέξουν κ.λπ. Επίσης, τα παιδιά σε αυτή την ηλικία παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευκολία στο να εκφράσουν ιδέες και συναισθήματα μέσω της κίντησης.

Η μουσική στην προσχολική ηλικία βοηθάει στην ανάπτυξη

Βέβαια, σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί κανείς να απολαύσει τη μουσική. Έτσι λοιπόν, η μουσική στην προσχολική ηλικία για παιδιά των 3 και 4 χρονών είναι ιδιαίτερα σημαντική. Δηλαδή, τα παιδιά καταφέρνουν να ακούν με προσοχή και να καταλαβαίνουν τους ήχους των διαφορετικών μουσικών οργάνων. Ακόμη, ευχαριστιούνται να δημιουργούν δικούς τους ήχους όσο ακούνε μουσική.

Ταυτόχρονα, τα παιδιά συνηθίζουν να δημιουργούν αυτοσχέδια τραγουδάκια κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού τους. Φυσικά αυτά δεν είναι κανονικά τραγούδια αλλά επαναλαμβανόμενοι τόνοι. Βέβαια, παρ’ όλο που τα παιδιά είναι σε θέση να φτιάξουν τα δικά τους «τραγούδια», πολλές φορές δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τον ρυθμό στα τραγούδια που τους μαθαίνουν οι ενήλικες. Τέλος, κάποια παιδιά μπορούν να τραγουδήσουν τα τραγούδια με μεγαλύτερη ευκολία ενώ για άλλα παιδιά κάτι τέτοιο είναι ακόμα δύσκολο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να βοηθήσουμε τα παιδιά να ενταχθούν σε δραστηριότητες όπου περιέχουν κίνηση, ακρόαση και τραγούδι. Με αυτό τον τρόπο, καταφέρνουν ομαλά και σταδιακά να αναπτύξουν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους. Ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση παιδιών με αυτισμό, τα οφέλη της μουσικής είναι πολλαπλά.

Φωτογραφία από τον χρήστη Pavel Danilyuk στο Pexels